LAVENDER NEWS

Yazın Yeni Tehlikesi: Klimalar ‘Zatürre’ Yapıyor

Yazın Yeni Tehlikesi: Klimalar ‘Zatürre’ Yapıyor

Haber Giriş: 15.06.2024 – 11:44

Güncelleme: 15 Haziran 2024, Cumartesi 12:47

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Son yıllarda özellikle hava sıcaklıklarının çok artmasıyla beraber kapalı ortamlarda, alışveriş merkezlerinde, işyerlerinde, ev ortamında ve otellerde çok fazla klima kullanımına bağlı ’klima zatürresi’ ya da halk arasında ’klima çarpması’ adı verilen bir klinik tabloyla karşı karşı karşıyayız. Çok fazla ’klima zatürresi’ dediğimiz lejyonere bağlı zatürre vakaları yaz aylarında kış aylarına göre çok daha fazla geliyor” şeklinde konuştu.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, son günlerde baş ağrısı, göz, burun ve boğazda tahriş, geçmeyen bir öksürük, sürekli bir gıcık, baş dönmesi, kaşıntı gibi şikayetleri olanların doktorlara başvuru sayısında artış olduğunu belirterek, “Klimalardaki tehlike ’lejyoner hastalığı’ ile ilgili açıklamalarda bulunuyor.” dedi.

Özkaya, özellikle yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kapalı ortamlarda klima kullanımının artmasının “klima zatürresi” olarak bilinen lejyoner hastalığı vakalarında önemli bir artışa neden olduğunu vurguladı.

“Özellikle biz zatürreyi tıp kitapları kışın viral enfeksiyonlar sonrası vücut direncimizin düşmesi sonrası akciğer enfeksiyonu olarak biliyoruz. Son yıllarda özellikle hava sıcaklıklarının çok artmasıyla beraber kapalı ortamlarda, alışveriş merkezlerinde, bürolarda, işyerlerinde, ev ortamında ve otellerde çok fazla klima kullanımına bağlı klima zatürresi ya da halk arasıyla klima çarpması verilen bir klinik tabloyla karşı karşı karşıyayız. Yaz aylarında kış aylarına göre daha fazla zatürre hastaları hastaneye başvuruyor.” diyen Özkaya, “Klima sulardaki üreyen lejyoner bakterisi soğuk üflemesiyle beraber akciğerlere ulaşmasıyla ciddi anlamda zatürre yapıyor. Öksürük, ateş, eklem ağrısı, halsizlik gibi şikayetlere sebep oluyor.” dedi.

Risk altında olanlar ise özellikle otellerde tatil yapanlar, büyük toplantı salonlarında, kongrelerde, merkezi havalandırmanın olduğu sistemlerde, termal havuzların olduğu yerlerde, ofis ve bankalarda çalışanlardır. Çok fazla klima zatürresi dediğimiz lejyonere bağlı zatürre vakaları yaz aylarında kış aylarına göre çok daha fazla geliyor. Özellikle klimaların filtrelerinin temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Bu önümüzdeki aylarda en sıcak yaz mevsimini yaşayacağımızı söylüyorlar. Bunun getirdiği olumsuz etkenlerden uzak durmak için de vatandaşlarımızın dikkat etmesini istiyoruz.” diye konuştu.

“HASTA BİNA SENDROMU YAŞAYANLAR DOKTORLARA BAŞVURUYOR”

Prof. Dr. Özkaya, merkezi sistem klimaların bulunduğu ortamlarda sıkça görülen bir hastalığa dikkat çekerek, “Hasta bina sendromu” olarak adlandırılan bu sendromun neredeyse tüm çalışanları etkilediğini belirtti.

Özellikle ofis ortamlarında, merkezi klimalı havalandırma sistemlerinin bulunduğu yerlerde, küflerin yerleşmesi ve ortama yayılması nedeniyle baş ağrısı, göz, burun ve boğazda tahriş, geçmeyen öksürük, sürekli bir gıcık, baş dönmesi, kaşıntı, kuru cilt, yorgunluk, halsizlik, konsantrasyon olamama gibi şikayetler ortaya çıkıyor. Bununla birlikte, hasta bina sendromu, paranoya ve depresyon gibi kişilik değişimlerine kadar uzanan, kronik grip veya nezleye benzer semptomlara da yol açabiliyor.

Özkaya, “Hastaların sürekli olarak ‘hiç düzelmiyorum, hiç iyileşemiyorum, hiç eklem ağrılarım geçmiyor, hiç öksürüğüm iyileşmiyor’ dedikleri kronik şikayetlerle başvuru yaptıklarını görüyoruz. Günümüzde ofis çalışanlarının büyük bir kısmı bu sendromdan muzdarip. Bunun başlıca sebebi merkezi havalandırma sistemleri. Bu nedenle, ofis ortamlarında da klimaların temizliğine ve bakımlarına özen gösterilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: CUMHURİYET İHA

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

android apple dizi doğa dünya EĞİTİM eğitim fenerbahçe film google haber hasat hava durumu instagram ios istanbul kalp Kanser kitap konser kültür meb meta microsoft müze müzik oyun resim samsung sanat sağlık sergi sinema SPOR Teknoloji telefon tiyatro türkiye whatsapp yapay zeka yaşam yks youtube çevre ösym

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın