LAVENDER NEWS

1,6 Milyon Aile Susuz Kaldı

1,6 Milyon Aile Susuz Kaldı

Yayınlanma: 14.06.2024 – 04:00

Güncelleme: 14.06.2024 – 04:00( 14. 06. 2024. 10.52)


İzmir’de İklim Krizi: 1,6 Milyon Aile Susuz Kaldı

İklim krizi İzmir’de susuzluğu tetikliyor. Sadece Tahtalı Barajı’nda bir yılda 1,6 milyon ailenin bir aylık suyu buharlaştı. Barajlardaki su seviyelerindeki düşüş devam ederken, Gördes Barajı’nın doluluk oranı yüzde 11’e kadar geriledi.

Kuraklık İzmir İçin Büyük Tehdit

Ülkemizde küresel iklim krizinden en çok etkilenen bölgeler arasında bulunan İzmir, aşırı sıcaklıklar ve yağışlardaki azalma nedeniyle ciddi bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıya. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre, sıcaklıklar mevsim normallerine gerileyecek olsa da, haziran ayının başında termometrelerin 40 derecenin üzerine çıkması endişe yarattı. Temmuz ve ağustos aylarında yeni sıcaklık rekorları bekleniyor, bu da İzmir için susuzluk riskini artırıyor.

Barajlardaki Su Seviyesi Alarm Veriyor

İzmir’in su ihtiyacı Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes, Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarından ve yer altı kaynaklarından karşılanıyor. Bu yıl yeterli yağış düşmeyince barajlardaki su oranlarında ciddi düşüşler gözlendi. Gördes Barajı’nın doluluk oranı yüzde 11,26 seviyesine geriledi. Barajdaki tehlikeli seviye ise yüzde 10’un altı olarak belirlenmiş durumda, bu seviyeye inildiğinde dip suları çamurlu olduğundan insan sağlığına tehlike yaratabiliyor. İzmir’in en büyük barajı Tahtalı’da da durum farklı değil. Tahtalı Barajı’nda su seviyesindeki gerileme geçen yıla göre oldukça yüksek.

Tahtalı’da 33,4 Milyon Metreküp Su Buhar Oldu

İzmir’in suyunu sağlayan Tahtalı Barajı’nın doluluk oranı, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) verilerine göre dün itibarıyla yüzde 28,12 olarak ölçüldü. Geçen yıl aynı tarihte bu oran yüzde 39,77 idi. Yani geçen yıla göre yüzde 11’lik bir düşüş var, bu da 33 milyon 433 bin metreküp suya denk geliyor.

İZSU verilerine göre, dört kişilik bir aile ayda ortalama 20 metreküp su tüketiyor. Tahtalı Barajı’nda bir yılda buharlaşan su, 1 milyon 671 bin 650 ailenin bir aylık suyuna karşılık geliyor.

İzmir’in Değişen Yağış Miktarları

İzmir, geçen yıl ekim ayında ülkenin en kurak ili olurken, kasım ayında ise yağış rekoru kırmıştı. Ancak bu değişken yağış miktarları, şehrin su sorununu çözmeye yetmiyor.

Küresel Isınma Tehlikesi Artıyor

Leeds Üniversitesi tarafından hazırlanan Küresel İklim Değişikliği Göstergeleri raporuna göre, küresel sıcaklık artışı 2014-2023 döneminde 1,19 dereceye yükseldi. Bilim insanları, insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel ısınma oranının her 10 yılda 0,26 derece arttığını belirtiyor.

Bu rekor ısınma oranının temel nedeni, yılda 53 milyar ton karbondioksit eşdeğerinde olan sera gazı emisyonlarının sürekli yüksek kalması. Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için dünyanın kalan karbon bütçesi 200 milyar ton seviyesinde bulunuyor. Bu da emisyonların mevcut hızda devam etmesi durumunda, dünyanın kalan karbon bütçesinin sadece dört yıl içinde aşılabileceği anlamına geliyor.

KAYNAK:https://www.cumhuriyet.com.tr/cevre


Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın